Nederlands Thrillerfestival Zoetermeer

ZM1

ZM2

ZM3

Het zal veel thrillerliefhebbers niet ontgaan zijn, van 25 t/m 31 oktober is Zoetermeer ook bekend onder de naam Thrillercity. Zondag 26 oktober had denk ik voor een ieder het meeste te bieden. Die dag was er een heel uitgebreid programma.

Uiteraard waren Kat en ik van de partij en we kwamen vele bekende gezichten tegen. Uiteraard veel bekende Thrillerlovers van Facebook en een hoop auteurs. Bij binnenkomst vielen we gelijk met onze neus in de boter, want we liepen meteen tegen de boekpresentatie van Olga Hoekstra haar boek Dodenweg aan. Na een korte toespraak van de uitgever en champagne, werden er door Olga (50) gratis exemplaren uitgedeeld en uiteraard gesigneerd.

Verder was er een boekenmarkt, nog 2 boekpresentaties van Reinold Vugs en Corine Hartman en een Crimezone leesclub special. Hier waren Ilse Ruijters, Milou van der Will en Esther Kreukniet van de partij en zij signeerden aansluitend hun boeken. Ook was er een interview panel met Mel Wallis de Vries, Loes den Hollander, Xenia Kasper, Inge Ipenburg en Tomas Ross gepresenteerd door Carla de Jong.
Later nogmaals een interview panel gepresenteerd door Charles den Tex, met Michael Berg, Linda Jansma, Helen Vreeswijk en Donald Nolet. Ook was er nog een debuutprijs panel, waar de genomineerden voor het beste thrillerdebuut geïnterviewd werden. Linda Samplonius, Tjeerd Langstraat, Bronja Hoffschlag, Anya Niewierra en Olga Hoekstra namen deel aan dit panel, Bruno Buteneers was helaas afwezig. Het tweede interview panel en debuutprijs panel waren jammer genoeg bijna gelijktijdig, waardoor je niet bij beiden aanwezig kon zijn.

Later op de middag had Judith Visser een uitgebreid interview met R.J. Ellory. Judith legde de auteur een aantal vragen voor, die uitgebreid door de auteur beantwoord werden. Wat een spraakwaterval is deze man. Dit gaf hij zelf ook toe met als voorbeeld dat als zijn zoon hem een vraag stelt, hij van tevoren al aangeeft dat hij een kort antwoord wil. Ook vroeg Judith de auteur of het klopt dat de auteur nog 22 niet uitgebrachte manuscripten in zijn huis heeft rondslingeren, waarop hij bevestigend antwoordde en vertelde dat het er zelfs 30 zijn. Hij vertelde dat hij één boek per jaar uitbrengt, dus of deze manuscripten ooit nog als boek uitgebracht zullen worden? Ellory zei dat het een mooi spaarpotje voor zijn vrouw is, dat als hij mocht overlijden, ze de manuscripten waarschijnlijk wel aan zal bieden op Ebay, om haar schoenencollectie nog verder uit te breiden.

Aansluitend was het tijd voor het meest spannende moment van de dag: De Hebban Awards 2014.
Er waren vele genomineerden maar uiteraard kon in elke categorie maar één persoon in de prijzen vallen.

De Hebban Award voor beste thriller Nederlandstalig ging naar Esther Verhoef voor De kraamhulp.
De Hebban Award voor beste thriller debuut ging naar Bronja Hoffschlag voor De dode kamer.
De Hebban Award voor beste thriller buitenland ging naar Terry Hayes voor Ik ben Pelgrim.
De Hebban Award voor beste thriller in de categorie Young Adult ging naar Mel Wallis de Vries voor Wreed.

Ook werd, net als vorig jaar, de gouden vleermuis uitgereikt. Vorig jaar ging deze naar Charles den Tex, dit jaar was het Tomas Ross die de vleermuis in ontvangst mocht nemen voor zijn hele oeuvre.
Na de uitreiking was er nog een signeersessie door alle prijswinnaars en kon men nog even napraten onder het genot van een drankje.

Al met al, was het een zeer geslaagde dag die we als Thrillerlovers niet hadden willen missen!

Advertenties

4 gedachtes over “Nederlands Thrillerfestival Zoetermeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s