Verslag van ons bezoek aan de boekenbeurs in Antwerpen

Het zal jullie niet ontgaan zijn, dé jaarlijkse boekenbeurs van de Benelux opende op 31 oktober weer zijn deuren. De Vlaamse Boekenbeurs, het fenomeen van België, wordt dit jaar voor de 78ste keer georganiseerd. Ik had er al zoveel verhalen over gehoord, dat moest ik toch eens met mijn eigen ogen bekijken. Ik besloot dan ook een jaar geleden al, dat ik hier hoe dan ook bij wilde zijn. En wat duurt zo’n jaar dan lang! Toch vloog de tijd voorbij en afgelopen weekend was het dan eindelijk zover. (klik op de foto’s voor een grotere versie)

BBAntwerpen-6

Er stonden twee dagen Boekenbeurs op de planning, dus alle tijd om heerlijk rond te struinen en alles te bekijken en zelfs dan kom je tijd tekort. Zaterdagochtend was het vroeg dag, om 6:20 uur waren we allebei klaar wakker en paraat. Klaar voor een geweldig weekend. Nog niet helemaal natuurlijk, want de laatste dingen moesten nog even ingepakt worden. En wat is dan het belangrijkste om mee te nemen, als je naar een beurs gaat waar zoveel auteurs rondlopen? Je boeken die je wilt laten signeren natuurlijk! Het grootste gedeelte van de rolkoffer werd dan ook gevuld met boeken. Rond 8:30 uur stapten we op de trein en kwamen ongeveer drie uurtjes later in Antwerpen aan. Drie uur lijkt heel lang, maar wij hebben ons prima vermaakt, beetje kletsen, beetje mensen bekijken, voorbereiding op de lunch en het interview. Voor we het wisten kwamen we ruim op tijd op de plaats van bestemming aan.

Om 12:00 uur hadden we de exclusieve bloggerslunch met Sophie Hannah en Mathew Prichard, vlakbij het Centraal Station (hierover volgt nog een apart verslag). Maar voor het zover was en we de locatie gevonden hadden was het opeens weer een hele tijd later. Aansluitend zijn we rond 14:30 uur naar de Boekenbeurs vertrokken, waar we rond de klok van 15:00 uur aankwamen. We keken gelijk onze ogen uit. Het walhalla voor iedere boekliefhebber, zoveel boeken bij elkaar, je weet niet wat je ziet, een waar paradijs. Zo’n beetje elke uitgever heeft een stand op de boekenbeurs, dus aan diversiteit geen gebrek. Ook zijn er bij elke uitgever diverse signeersessies met hun auteurs, ze nemen alle tijd voor hun fans, een babbeltje, een foto en een handtekening, het kan allemaal.

Ons favoriete genre is goed vertegenwoordigd op de beurs, wat een heerlijkheid. En wat een drukte, wat een mensen, wat een hitte en wat ging de tijd ontzettend snel. ‘Hoe laat is het? Ohw nee, we zouden naar Sterre Carron gaan, nu is het al te laat, straks is ze al naar huis. Waar zit ze? Hoe komen we daar? Snel snel snel.’ Oef, we hebben haar toch nog op tijd gevonden. We waren al bang dat we haar mis zouden lopen. Social Media is een geweldig medium, maar het is nog veel leuker om de persoon achter het Facebook en/of Twitter account in real life te ontmoeten. Het was geweldig om Sterre Carron, auteur van Mara, Tirtha en het recent verschenen Matsya , eindelijk te ontmoeten. Wat een lieverd. We hebben even bij gekletst en Sterre heeft ons boek gesigneerd en toen kwamen we tot de conclusie dat de grootmeester van de Vlaamse thriller aan de overkant zat te signeren: Luc Deflo. Dus hop, zijn laatste boek Macht in de aanslag, kennismaken, praatje maken, en natuurlijk ook weer op de foto.

BBAntwerpen-1

Toen we al ruim een half uur binnen waren kwamen we tot de conclusie dat we iets waren vergeten, niet geheel onbelangrijk gezien het feit dat we een volle koffer met eigen boeken bij ons hadden om te signeren. Typisch gevalletje van de klok horen luiden… ‘Kevin, hoe zat het nou ook alweer met eigen boeken meenemen naar de beurs en de stickertjes?’ Ja, dat zit zus en zo. Wat bleek? We hadden meteen bij binnenkomst onze eigen boeken moeten laten controleren bij de balie, zodat zij konden tellen hoeveel boeken je bij je hebt en kunnen voorzien van een stickertje en een briefje met het totaal aantal, zodat de beveiligingsmensen die ook weer zo nodig kunnen controleren. Op ieder gekocht exemplaar wordt ook keurig een stickertje geplakt. De mevrouw achter de balie wist ons te vertellen dat wij vermoedelijk het record hadden gehaald van de hoeveelheid eigen mee gebrachte boeken, ze bleef maar tellen.

En dan kijk je hoe laat het ondertussen is en kom je erachter dat een uur niets voorstelt. Al na 16:00 uur en ik wilde Herman Brusselmans zijn Zeik laten signeren, dus als een roadrunner de beurs over naar de juiste stand, maar helaas, auteur al vertrokken. Dan gewoon even op je gemak rustig rondkijken en ondertussen alweer een volgend auteur tegen het lijf lopen. Dit keer niet van Vlaamse bodem, maar onze eigen Hollandse Jennefer Mellink, we maakten een week geleden al kennis met Jennefer op het Thrillerfestival in Zoetermeer, het werd een leuk weerzien. Aangezien we vorige week ons exemplaar van Gebroken, Jennefers debuut waren vergeten en daar gruwelijk van baalden en wij wisten dat Jennefer naar de beurs kwam hadden we hem dit keer wel in de aanslag en heeft Jennefer allebei onze Gebroken gesigneerd.

BBAntwerpen-2

Hierna weer een paar meter verder stappen en daar alweer een volgende leuke ontmoeting, dit keer maakten we kennis met Jos Dewit. Voor een aantal onder jullie misschien nog niet zo’n bekende naam, maar toch verscheen onlangs al zijn derde thriller. De auteur schreef eerst samen met Ludo Enckels De Mayonaise moorden en Operatie Monstrans, maar Enckels wilde zich hierna verder concentreren op zijn jeugdboeken, waarna Dewit alleen verder is gegaan. Het resultaat hiervan kunnen we lezen in het onlangs verschenen boek Weg. (Wederom een Kareem Zeiz thriller waar ik ook weer heel benieuwd naar ben). Even later kwam de uitgever er ook bij en kletsten we nog even heerlijk door en Jos signeerde 2 van de 3 boeken. Rond dat tijdstip hadden we denk ik pas één van de vier hallen gezien, dus de hoogste tijd om verder te gaan. Het liefst zou je ogen in voor en achterhoofd hebben op een dag als deze want zo ongelooflijk veel is er te zien! We hebben ook nog een praatje gemaakt met Sophie Hannah en Mathew Prichard die bij de stand van de Belgische afdeling van Dutch Media Books L&M Books, zaten te signeren en we liepen nog wat lieve Facebook vrienden tegen het lijf. Zo leuk alle bekenden en auteurs te ontmoeten en/of weer te zien.

Hierna liep het toch al richting sluitingstijd, dus de hoogste tijd om zo langzamerhand eens ons hotel op te gaan zoeken. Maar voor het zover was, waren we als snel een paar uur verder. Wij stranden in onze eigen thriller en eindigden met een wilde busrit na een flinke zoektocht in ons hotel in the middle of nowhere. Tussendoor hebben we nog wat gegeten en uiteindelijk zijn we moe maar voldaan op het bed van onze hotelkamer neergeploft, nagenietend van de eerste heerlijke dag Antwerpse Boekenbeurs.

Dan is het ineens zondag, klaar voor onze tweede dag Boekenbeurs, eerst even lekker ontbijten en dergelijke om daarna weer de bus en metro naar Antwerp Expo te pakken. Deze dag waren we er uiteraard eerder dan de dag ervoor, want we hadden nog genoeg te zien. Ook stonden er nog een aantal signeersessies op de planning. De eersten waar we heengingen waren Luc Deflo en Aloka Liefrink, die eerder dit jaar samen het boek Onderhuids schreven. Ook hier hadden wij, ondanks de lange rij weer een leuk onderonsje mee, een foto en een gesigneerd boek, uiteraard.
Eens even kijken welke auteur als volgende op mijn verlanglijstje stond om te gaan ontmoeten. Dit was Rudy Soetewey. De man die al vele gave thrillers op zijn naam heeft staan, waaronder één van mijn meest favoriete thrillers aller tijden: Getuigen. De ontmoeting met Rudy is denk ik één van de leukste van de Antwerpse beurs, want wat is dit een ontzettend sympathieke en aardige man. We hadden gelijk een geweldig leuk gesprek alsof we elkaar al jaren kenden en Rudy vertelde heel open over Getuigen en over zijn nieuwste boek, dat als het goed is volgend jaar maart uit zal komen en over andere mooie dingen in het leven. Rudy vertelde ons dat hij tijdens de research van zijn nieuwste boek dingen heeft gezien die hij liever niet te weten had willen komen. Kortom wij zijn erg nieuwsgierig geworden, goed gedaan Rudy.
Hierna was het tijd om op zoek te gaan naar Ludo Enckels, want ik mistte nog een handtekening naast die van Jos Dewit in het boek De Mayonaise moorden. Ook hier hadden we een leuk gesprek en we kregen zelfs de primeur van zijn nieuwste thriller waarvan hij net het manuscript bij de uitgever had ingeleverd. Hij vertelde ons waar het ongeveer over zal gaan en dit sprak ons gelijk zo aan, dat we besloten nog even langs zijn uitgever te gaan. Aangekomen bij de uitgever vertelden we wat we zojuist gehoord hadden en in eerste instantie wist de uitgever even niet wat te zeggen, we overdonderden hem. Zijn reactie was later dan ook: ‘Jullie lijken wel journalisten, goed gedaan!’ Waarna hij hartelijk moest lachen. De werktitel van het boek is De video’s van mijn ex en zal naar verwachting begin volgend jaar uitkomen. Het verhaal klinkt echt héél erg gaaf, we zijn super benieuwd.

BBAntwerpen-4

Een tijdje later passeerden we het gele podium op de beurs, en toen werd er vanuit de zaal naar ons gezwaaid, hé bekenden, opeens viel mijn oog op het podium, oja, hét interview met Nathalie Pagie, Bart Debbaut en Anja Feliers, dat wilden we ook graag zien. Balen dat het allang aan de gang was, maar we zijn toch snel neergeploft, ook wel lekker even zitten na al dat geslenter door de hallen en hebben zo het laatste kwartier nog mee kunnen pikken, erg leuk. Een bijzonder leuk en openhartig interview met deze drie auteurs, waarvan de enige man, Bart Debbaut besloten heeft de thrillers die hij eerder schreef voorlopig even in de ijskast te zetten en zich te richten op andere boeken. Onlangs verscheen zijn (satirische) roman En toen schiep God Kevin. Anja en Nathalie vertelden ons dat ze nog genoeg ideeën en inspiratie hebben voor nog veel meer thrillers. Van Nathalie haar hand zijn ondertussen 2 thrillers verschenen, De toneelclub en De campus, ze werkt momenteel aan haar derde, welke ook weer een vrouwelijk hoofdpersonage zal hebben, ze vindt het fijner om zich te verdiepen in vrouwelijke karakters, ze kan zich moeilijker inleven in een mannelijk personage. Anja heeft inmiddels al vijf boeken op haar naam staan, Verleid me, Laat me los, Hou van mij, Vergeet mij niet en haar recent verschenen Vergeef me. En is volgens eigen zeggen ook alweer druk bezig met meer. Anja vertelde dat één van haar hoofdkarakters, psychologe Kathleen Verlinden in de volgende boeken verder uitgediept zal worden.

 

BBAntwerpen-3

Na het interview hadden de drie auteurs gelijk een signeersessie en we waren blij dat we eindelijk eens kennis konden maken met zowel Bart, Nathalie als Anja, ook één van de hoogtepunten van deze beurs, want achter deze drie persoonlijkheden zitten ook drie geweldige, warme en sympathieke mensen.
Anja signeert haar laatste boek Vergeef me voor ons en van Bart kocht ik zijn laatste en dit was wel een heel bijzondere: Een gepersonaliseerde …, die hij uiteraard ook signeerde.
Als laatste stond Hilde Vandermeeren nog op ons programma, maar jammer genoeg troffen we haar niet meer aan, een goede reden dus om deze geweldige happening volgend jaar gewoon weer dubbel en dik over te doen! We hebben genoten van een fantastisch weekend in een heerlijke gemoedelijke sfeer bij onze lieve zuiderburen.

BBAntwerpen-5

Gisteravond werd bekend gemaakt dat de Antwerpse Boekenbeurs, na slechts drie dagen en de openingsavond, naar schatting al meer dan 40.000 bezoekers heeft mogen verwelkomen.
Ook nieuwsgierig geworden naar deze fantastische beurs? Wij zijn het er eigenlijk unaniem over eens dat het in Nederland ook tijd wordt voor zo’n geweldige beurs. De Vlaamse Boekenbeurs is echt een aanrader. Tot en met dinsdag 11 november is het nog mogelijk om een bezoekje aan de beurs te brengen. Wij wensen je heel veel plezier.

3 gedachtes over “Verslag van ons bezoek aan de boekenbeurs in Antwerpen

  1. Pingback: Winactie toegangskaart(en) Boekenbeurs Antwerpen | Thrillerlovers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s