Anne-Jan zijn favorieten van 2014

2015-2014[klik voor vergroting]
Dit jaar las ik 64 boeken, waarvan het meeste van Nederlandse makelij was, daarnaast lees ik ook steeds meer Vlaamse auteurs en er komt ongelooflijk veel moois uit Scandinavië.
Lastig om je grootste favorieten van dit jaar te kiezen uit zoveel mooie boeken die uitgekomen zijn en alsmaar uit blijven komen. En hiervoor deel ik dan ook een dikke pluim uit aan alle auteurs en uitgevers, die dit telkens voor ons weer mogelijk maken, zodat we nooit zonder leesvoer komen te zitten.

Mijn top 15 van 2014 opent met B.B. van Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove. Een boek wat ik in het begin van het jaar las, maar waarvan later bleek dat deze lastig te overtreffen is, dus mijn nummer 1 van 2014. Met dit boek val je van de ene in de andere verbazing en is een ware achtbaanrit. Met veel humor, spanning en vaart geschreven. Ik kijk dan natuurlijk ook ontzettend uit naar een tweede boek van dit duo, dit jaar?

Mijn nummer 2 van 2014 is In mijn bloed van Milou van der Will, een auteur die sinds haar eerste boek een enorme groei heeft doorgemaakt en met het eerste deel in de serie van Benthe Berg echt een ontzettend spannend boek geschreven heeft! Echt een boek dat bol staat van de nagelbijtende spanning, bijna gedurende het hele boek en tot op het eind blijf je gissen naar de uiteindelijke dader.

Mijn nummer 3 van dit jaar komt uit Duitsland en is van de auteur Max Bentow. Met de Poppenmaakster schreef hij na Bloed en Veren wederom een ontzettend spannend verhaal. Overtuigend en soms lekker gruwelijk en enorm spannend! Ik kijk nu al uit naar de volgende delen die in het thuisland al verschenen zijn. Een auteur die het verdient om ook in NL een groot publiek te hebben.

Mijn nummer 4 is wederom van een Nederlandse vrouwelijke auteur, waar we er in ons kleine landje veel van hebben en deze vrouw kwam dit jaar nota bene met een debuut wat gelijk mijn toplijst van 2014 binnenknalde en daar standvast bleef staan! Ilse Ruijters schreef met de Onderkant van sneeuw een prachtig en realistisch verhaal vol psychologische spanning en emotie. Een auteur om in de gaten te houden na een gelijk al IJzersterk debuut!

Mijn nummer 5 komt uit Scandinavië, Cilla & Rolf Börjlind kwamen dit jaar met het vervolg op hun eerste kraker Springvloed, De derde stem, en ook deze was weer smullen! Spanning uit Scandinavië van de bovenste plank, op naar deel 3!

Nummer 6, ook uit Scandinavië, de Zwemmer van Joakim Zander. Een boek wat in de nabije toekomst denk ik wel verfilmd wordt, want het zit vol actie, spionage en spanning. Een boek waarop Jack Bauer en Jason Bourne jaloers zijn, dat ze er niet in voor komen.

Nummer 7, het wordt bijna ééntonig, maar wederom een Scandinavische auteur.
Ontspoord van Michael Katz Krefeld het eerste deel in een serie met Thomas Ravnsholdt, het 2e deel zal deze maand verschijnen, met de titel Afgezonderd.
Hier kijk ik uiteraard erg naar uit na het geweldige eerste boek!

Met nummer 8 keren we terug in Nederland, Anders van Anita Terpstra. Een dijk van een thriller die bol staat van de psychologische spanning. Met inmiddels 4 boeken op haar naam, waarvan Anders de 2e was die ik las, is Anita zeker een auteur om in de gaten te houden. Hopelijk verblijdt ze ons dit jaar met boek 5?

Met nummer 9 keren we wederom terug naar Scandinavische oorden, Thomas Erikson-Illusies. Prachtig geschreven, enorm boeiend, ijzersterke en overtuigende personages.

Nummer 10, Thomas Enger – Bloedmist, het derde boek in de serie met Henning Juul. Elk boek is telkens weer ietsje beter, dus dat beloofd nog wat voor het 4e en 5e deel die nog uit zullen komen.

Nummer 11, Violet Leroy – De Helft Van Mijn Ziel. Een boek met veel vaart, bloedstollende spanning, emotie, prachtige zinnen en ijzersterke personages waaronder ook een aantal kinderen die een rol spelen in deze enorm goede thriller.

Nummer 12, Corinne Vlaminckx – Moordfamilie. Er verschijnen in thrillerland veel debuten. De ene beter als de ander. Moordfamilie is een debuut waar je niet omheen kunt als je van thrillers houdt! Wat een ontzettend sterk debuut heeft Corinne hiermee neergezet. Een ware page-turner!
Ik had het geluk om het 2e boek wat naar alle waarschijnlijkheid dit jaar uitkomt al te mogen proeflezen, en ook dit is weer een enorme aanrader!

Nummer 13, Danielle Bakhuis – Wat Als. Een boek dat je kippenvel geeft. Een boek dat je leest met verbijstering, waarbij je af en toe even moet slikken. Een boek dat keihard bij je binnenkomt, zo enorm goed geschreven! Ik kijk er erg naar uit om ook haar nieuwste boek Zes Seconden te gaan lezen, ligt hoog op de NTL!

Nummer 14, Jennefer Mellink – Gebroken. Een ontzettend spannende (YA) thriller, voor lezers vanaf 16 jaar. Een enorm sterk debuut waarmee Jennefer laat zien dat ze nog veel voor ons in petto heeft als thrillerschrijfster. Een absolute aanrader voor de nodige uren heerlijke spanning en leesplezier!

Nummer 15, Edward Hendriks – Gezworen Vrienden. Een boek over vriendschappen, spanning, (jeugd)liefdes en avontuur. Een boek dat je met erg veel plezier in sneltreinvaart wilt lezen.
Zullen we in 2015 ook van Edward een nieuw boek kunnen gaan lezen?

Verdere hoogtepunten op boekengebied waren voor mij dit jaar Manuscripta, waar je altijd veel van je ‘soortgenoten’ tegen het lijft loopt en we waren dit jaar voor het eerst een weekend lang op de Belgische boekenbeurs in Antwerpen. Dit is helemaal hét walhalla voor boekenfans, met 4 hallen vol boeken, activiteiten, signeersessies etc. Jammer dat we zoiets groots in NL nog niet hebben. Sinds een maand is ook een andere droom uitgekomen, het mogen werken in een boekhandel.

Ter afsluiting wil ik met jullie alvast 2 boeken delen waar ik dit jaar het meest naar uitkijk :
Het stille meisje van Hjorth Rosenfeldt en Nachtspel van Chevy Stevens.
Stevens-Rosenfeldt

Dat we met zijn allen weer een heel mooi boekenjaar tegemoet gaan!

Anne-Jan

5 gedachtes over “Anne-Jan zijn favorieten van 2014

  1. Ik zou zeggen een mooie lijst met voor mij toch nog onbekende schrijvers ,die ik dan ook gelijk noteerde vooral de scandinavische schrijvers blijf ik verrassend vinden.Dus Anne-Jan ik vindt het een mooie lijst en ook ik verheug me op de nieuwe boeken😉

    Like

  2. Mooi lijstje heb je beschreven. Drie ervan heb ik gelezen, een aantal staat nog op mijn verlanglijstje. Ik vond het leuk om jou en Kath op Manuscripta in real live tegen te komen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s