Thrillerquiz en borrel bij Overamstel Uitgevers

Overamstel Uitgevers

Ter afsluiting van De maand van het spannende boek organiseerden Lebowski Publishers en The House of Books een Thriller Quiz en borrel op de uitgeverij in Amsterdam. De uitgeverij zit in een prachtig en groot pand aan de Paul van Vlissingenstraat. Het eerste wat opvalt als je het pand betreed, is de enorme prachtige boekenkast, wauw, wat is die gaaf.

Boekenkast Overamstel.jpg

We vertrokken al bijtijds richting Amsterdam, klaar voor een warme maar bovenal gezellige dag. In Amsterdam aangekomen besloten we eerst een bezoekje te brengen aan Scheltema, dé grootste boekwinkel van Amsterdam en omstreken. Wat een enorme winkel is dat zeg, echt een walhalla voor boekengekken als ons. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het daar. ‘Kijk eens daar ligt Ilse, en daar ligt Loes, ohw en daar ligt Hilde en kijk deze hebben ze óók’.

Scheltema

 

 

 

Na wat rondgestruind te hebben, besloten we weer verder te gaan. Heerlijk rondslenteren door Amsterdam, gezellig wat drinken en afkoelen met een ijsje, hebben we genoten van Amsterdam. Daarna werd het langzaamaan tijd om de metro op te gaan zoeken en richting Uitgeverij Overamstel te gaan. Natuurlijk waren er weer werkzaamheden aan het spoor en bleek het metrostation tegenover de uitgever gesloten te zijn en kwamen we heel ergens anders uit. En Kat en incheckpoortjes… daar zullen we het helemaal maar niet over hebben. Daar stonden we dan, wat nu? Waar moeten we heen?

Thrillerlovers

Thank god for navigation! Na een wandeling van ongeveer een kwartier, kwamen we veel te vroeg op de plaats van bestemming aan. Binnen konden we heerlijk bijkomen in de door airco verkoelende omgeving. En ondertussen kwamen er steeds meer thrillerliefhebbers binnen, bekenden en onbekenden. Veel medewerkers van de uitgeverij en natuurlijk de auteurs! Ilse Ruijters, Ingrid Oonincx, Tjeerd Langstraat, Simon de Waal en Inge Ipenburg. Ilja Gort stond vast in de file, maar kwam enige tijd later ook nog binnen gevallen. Onder het genot van een hapje en een drankje konden we gezellig met elkaar kletsen.

Auteurs.jpg

Overamstel heeft een aantal nieuwe schrijvers aan boord gehaald, zoals Tjeerd Langstraat, Inge Ipenburg en niemand minder dan Judith Visser.

Daarna was het woord aan de auteurs, één voor één mochten zij één minuut lang pitchen over hun boeken.

Simon.jpg

Simon de Waal, van de serie De Waal & Baantjer, trapte af. In december 2014 verscheen de eerste aflevering van de serie Bureau Raampoort, gebaseerd op de boekenreeks en geschreven door Simon zelf. Simon wekte de indruk dat hij zich goed op zijn gemak voelde tijdens het pitchen en vertelde honderduit.

Een schim in de nacht De waal en Baantjer

Een schim in de nacht – De Waal & Baantjer

Twaalfde deel in de succesvolle reeks, dit najaar te zien als televisieserie Bureau Raampoort op SBS6, met hoofdrollen voor Thomas Acda en Tim Haars.

Als rechercheur Van Opperdoes ’s avonds koffie met warme appeltaart zit te eten in het café van zijn vriend Carlo, horen ze schoten op de Noordermarkt. Van Opperdoes rent ernaartoe en weet de laatste woorden op te vangen van een zwaargewonde man die neergeschoten lijkt te zijn en tegen de Noorderkerk aan ligt. ‘ik was het zelf’, weet de man nog uit te brengen. Alleen… er is helemaal geen wapen te vinden. Daar begint voor Van Opperdoes en zijn trouwe collega Jacob een mysterieuze zoektocht naar de achtergrond van de moord.

Ilse.jpg

Daarna was de beurt aan Ilse Ruijters, haar thrillerdebuut De onderkant van sneeuw waar wij beide razend enthousiast over zijn, verscheen in september vorig jaar bij The House of Books. De onderkant van sneeuw nog niet gelezen? Snel aan beginnen dan, echt een juweeltje van Nederlandse bodem. Stiekem hadden we gehoopt om tijdens de pitch iets meer te weten te komen over haar tweede thriller, waar ze zo druk mee is, maar helaas laat Ilse ons daarover nog in nieuwsgierigheid achter.

De onderkant van sneeuw Ilse Ruijters

De onderkant van sneeuw – Ilse Ruijters

Een jonge vrouw rijdt per ongeluk een peuter dood en verminkt in een zee van schuldgevoelens. Wanneer een jaar na dat haar eigen dochter met de dood wordt bedreigd, verliest ze de grip op zowel haar leven als haar gedachten. Zit ze onbewust zelf achter de dreigementen en is dit een manier om zichzelf te straffen? Of probeert één van haar vele vijanden haar gek te maken? In een uiterste wanhoopspoging zoekt de vrouw hulp bij een psychiater, maar dan lijkt haar leven pas echt te ontsporen.

Sarah Meuleman nam de beurt van Ilse over. In februari dit jaar verscheen haar debuut roman De zes levens van Sophie, een erg spannende roman, welke ik met veel plezier gelezen heb. Sarah liet mij met de bizarre plotwending in verbijstering achter, wow, knap gedaan. Sarah vertelde in het kort wat over haar boek en daarna werd de trailer, die perfect bij het boek aansluit, getoond. Een indrukwekkende trailer met veel herkenningspunten uit het verhaal, als ik het boek niet al gelezen had, dan was ik na het zien van de trailer zeker getriggerd geweest.

De zes levens van Sophie Sarah Meuleman

De zes levens van Sophie – Sarah Meuleman

Spannend, ontroerend, intelligent: De zes levens van Sophie is een roman die zindert van de ambitie en de suspense.

België, jaren negentig, het tijdperk-Dutroux. Hannah en Sophie zijn twaalf en delen alles met elkaar, zoals alleen twaalfjarige meisjes dat kunnen. Als Hannah valt voor de charismatische Damiaan, verandert hun vriendschap. Dan, na een nachtelijk feest in het dorp, komt Sophie niet meer thuis.

Achttien jaar later woont Hannah in New York. Ze is succesvol als columnist voor een modeblad, maar besluit het roer drastisch om te gooien. Ze trekt zich terug in een kamer in Brooklyn om een biografie te maken over beroemde schrijvers: Agatha Christie, Barbara Follett, Virgina Woolf. Drie vrouwen die worstelden met vragen over familie, trouw en ambitie; droe schrijvers die op een dag spoorloos verdwenen.

Hannah’s zoektocht naar de vrouwen roept vagen op die ze lang heeft verborgen. Wat ise r die nacht gebeurd met Sophie? Waarom heeft ze haar laten gaan? Wat weet Hannah?

Sarah Meuleman neemt de lezer mee op een opwindende tocht die leidt van het Vlaamse platteland naar New York, van de Witte Marsen in België naar het Engeland van de Eerste Wereldoorlog. Spannend, ontroerend, intelligent. De zes levens van Sophie is een roman die zindert van de suspense. Voor liefhebbers van The Killing, Mystic River en Gone Girl.

Tjeerd.jpg

Na Sarah volgde Tjeerd Langstraat, in 2013 verscheen zijn debuutthriller Villa Gladiola, over de Nijmeegse vierdaagse. In januari 2016 verschijnt zijn tweede thriller Eeuwig donker. Tjeerd schreef speciaal voor zijn pitch een mini thriller in briefvorm met een ode aan Martine Hafkamp.

 

 

Eeuwig donker Tjeerd Langstraat

Eeuwig donker – Tjeerd Langstraat

Jelena wordt geboren op de Krim in de nadagen van het communisme en vestigt zich na diverse omzwervingen in Rotterdam. Rechercheur Jan Vos doet daar met zijn partner onderzoek naar  twee jonge loverboys en stuit al snel op de naam van Jelena. Is zij wel wie ze zegt te zijn? En wie is de mysterieuze man die achter haar aan zit?
Eeuwig donker is een actuele thriller over een levensgevaarlijk netwerk van mensenhandelaren.

Ingrid.jpg

Daarna was het woord aan mede Brabantse, Ingrid Oonincx. Ook Ingrid had net las wij last van het OV en had haar pitch goed voorbereid, enigszins nerveus, maar daar konden wij niets van merken, vertelde zij enthousiast over haar vierder thriller Medicijn, die in januari 2016 verschijnt. Welke prijs wil jij betalen voor de eeuwige jeugd? Wij zijn er in ieder geval erg benieuwd naar. Waar Simon maar door bleef vertellen over zijn boeken was Ingrid al voordat de timer afliep klaar met haar pitch.
Medicijn Ingrid Oonincx

Medicijn – Ingrid Oonincx

Alleen een klein en machtig eliteclubje weet dat er al jaren een middel tegen veroudering bestaat.
Wat hen betreft blijft dat geheim. Ontdekker Jacob Grünberg wil echter wereldwijde erkenning voor zijn uitvinding. Na de plotselinge dood van haar minnaar raakt pr-vrouw Ella Vreeland verstrikt in het huiveringwekkende web rondom deze meedogenloze wetenschapper en ontdekt ze de duistere schaduwwereld achter de schone schijn.

 

Inge.jpg

Inge Ipenburg nam het stokje van Ingrid over. Ook Inge behoort tot de nieuwkomers van Overamstel. In 2014 verscheen haar thrillerdebuut Het gerecht bij uitgeverij De Fontein. Voor haar tweede thriller Een schitterend ongeluk maakte zij de overstap naar Overamstel. Vol enthousiasme vertelde zij over haar boek, welke in september verschijnt. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk want wij zijn heel nieuwsgierig naar haar boek geworden. En wat heeft Inge toch een fijne stem om naar te luisteren. Toch blijft het gek, wij kennen haar voornamelijk als actrice in GTST en Celblok H en dan staat ze opeens voor je neus als auteur over haar boek te vertellen.

Een schitterend ongeluk Inge IpenburgEen schitterend ongeluk – Inge Ipenburg

Een schitterend ongeluk gaat over de vraag: wat is vriendschap? Elkaar de waarheid vertellen en elkaars geheimen bewaren? Maar wat doe je als het geheim van de ene vriend de ander onherstelbaar beschadigt? Merel, Jasper, Karin, Timo en Daniel zijn vrienden die meer dan dertig jaar alles met elkaar delen. Als een zelfgekozen familie hebben ze een onverbrekelijke band waar nooit iemand leek tussen te komen. Tot ze door een ernstig auto-ongeluk na een lome septemberdag aan het strand ontdekkend at er grote individuele geheimen bestaan. Geheimen die verborgen zijn gebleven om allerlei redenen, maar als ze één voor eén aan het licht komen, zijn de gevolgen voor alle vijf niet te overzien en gaat er uiteindelijk heel wat meer verloren dan alleen de vriendschap.

En last but not least was het woord aan Ilja Gort, wat een vrolijke grapjas is dat toch. Over zijn boek zijn we vrij weinig te weten gekomen, maar lachen was het wel.Ilja.jpg

 

 

 

Chateau Fatale Ilja Gort
Hardboiled thriller van wijnfenomeen Ilja Gort, waarin hij adembenemende suspense combineert met de (duistere kant van) wijn.

Leonie Fougard is journaliste bij Le Figaro. Als haar vriend op afschuwelijke wijze wordt vermoord, gaat zij op zoek naar de daders. Leonie raakt verwikkeld in een internationaal netwerk van drugshandel en wijnfraude. Samen met een deserteur van het Vreemdelingenlegioen en een wanhopige wijnboer rekent ze af met een bonte stoet aan tegenstanders. Uiteindelijk komt het tt een explosieve confrontatie met de opdrachtgever van de moord en raakt het lot van alle hoofdpersonen op een dramatische manier met elkaar verbonden.

Gort combineert op hoogst vermakelijke wijze zijn kennis van wijn (en Frankrijk) met een uptempo verhaal vol cliffhangers, een bonte cast van karakters, meedogenloze afrekeningen en veel couleur locale.

Displayfoto

Naast een heuse thriller quiz had de uitgever ook nog een Twitter opdracht bedacht. Buiten stond een display van Chateau Fatale, de thriller van Ilja Gort. De opdracht luidde als volgt: maak een foto met het display en plaats hem op Twitter en maak kans op een fles wijn van Chateau Fatale. Anne-Jan is wel zo gek, dus ging hij op de foto en kwam uiteindelijk als gelukkige winnaar uit de bus en ging naar huis met een fles wijn.

Chateau Fatale

Daarna was het tijd voor dé Thriller Quiz. Om alvast in de stemming te komen, werd de eerste vraag gesteld ‘Welke kleur ogen heeft de vrouw op de cover van Chateau Fatale?’. Das niet zo moeilijk! Dat moest antwoord B: Groene ogen, zijn natuurlijk. Dus allemaal onze handjes op de rug. Bij antwoord A moesten onze handen op de rug en bij antwoord B aan de zijkant van ons hoofd. Daar stonden we dan met zijn allen als mallootjes, hahaha.
Wij als Thrillerlovers hadden natuurlijk wel onze eer hoog te houden, als thrillerkenners. Gelukkig is dat gelukt. We zijn beide overeind gebleven tot de laatste ronde. De slotvraag wisten we echter niet correct te beantwoorden, de vraag luidde hoeveel woorden een bepaald boek bevatte? Coenraad zat er het dichtste bij en sleepte een prachtig boekenpakket in de wacht.

Tot slot was er gelegenheid om te kletsen met de auteurs en boeken te laten signeren. Daar hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt. Alleen Ilja was al gevlogen voordat wij de kans kregen om ons exemplaar door hem te laten signeren. Volgende keer beter dan maar?

We hebben gezellig bij gekletst met Ilse, wat een lieve warme vrouw is dat toch. Ze wist ons te vertellen dat ze na alle bijzondere gebeurtenissen van afgelopen jaar, zo trad ze in februari in het huwelijk met haar Bas, en werd zij in juni Flevose zakenvrouw van het jaar, het nu wel tijd vindt worden om keihard te gaan werken aan het tweede thriller, wij kijken er in ieder geval reikhalzend naar uit, want we zijn groot fat van haar. Haar debuut doet het super, maar het is wel hard werken als debutant hoor! Ilse vertelde ons dat dat ene personage in haar nieuwe boek nog steeds in leven is en zo kregen we toch nog wat inside information.

Met Sarah MeulemanWe hebben een praatje gemaakt met Tjeerd Langstaat en Ingrid Oonincx, ook al zulke leuke mensen. En we hadden de eer om kennis te maken met Belgische schone Sarah Meuleman. Wat een vriendelijke enthousiaste dame is dat. Sarah vertelde ons vol enthousiasme over haar tweede spannende roman, welke eind 2016/begin 2017 zal verschijnen, helaas voor ons dat we er nog zolang op moeten wachten, maar het is het wachten vast en zeker waard. Met de plottwist op het einde van De zes levens van Sophie laat ze haar lezers flabbergasted achter. Zo wist Sarah ons te vertellen dat haar tweede roman, in dezelfde stijl zal zijn als haar debuut, en deze halverwege het boek ook weer zo’n geniale plottwist krijgt. Waarmee ze ons zomaar een primeurtje gaf, waar wij van Thrillerlovers dol op zijn. Ik vroeg haar of ze zelf ook connecties heeft met New York, aangezien haar roman zich daar afspeelt? Sarah komt graag en regelmatig in New York. Anne-Jan was verbaasd te horen dat Sarah uit België komt, aangezien ze nauwelijks een Vlaams accent heeft. Sarah liet ons even horen dat zij ook heel goed Vlaams kan ‘klappen’. Wonderbaarlijk die omschakeling. Het omschakelen gaat automatisch vertelde zij zelf. Sarah heeft ons boek gesigneerd en maakte ook nog even tijd vrij om met ons op de foto te gaan. Het was een aangename kennis making met Sarah Meuleman. Haar volgende boek gaan we zeker lezen.

En toen ging de klok alweer richting half zeven en werd het tijd om het pand te gaan verlaten. Terug de warmte in en op naar het metrostation om uiteindelijk moe maar voldaan weer thuis aan te komen.

Bedankt voor deze leuke borrel Lebowski Publishers, The House of Books en natuurlijk de auteurs.

Amsterdam sfeerimpressie.jpg

 

 

4 gedachtes over “Thrillerquiz en borrel bij Overamstel Uitgevers

  1. een tof verslag en ook ik heb een leuke middag gehad bij Over Amstel uitgevers en op de koop toe het waanzinnige boekenpakket

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s