De hondenmoorden – Jens Henrik Jensen

DeHondenmoorden

Jens Henrik Jensen, voor ons in Nederland een nog niet zo bekende naam.
Toch schreef deze man al diverse thrillers, maar De hondenmoorden, boek 1 in de Oxen trilogie zorgt voor zijn definitieve (en internationale) doorbraak.

Niels Oxen, een man met diverse onderscheidingen die hij mocht ontvangen tijdens zijn militaire loopbaan, heeft zich teruggetrokken in de bossen. Hier probeert hij tot rust te komen en zijn oorlogsverleden te verwerken. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat moge duidelijk zijn, want er gaat geen nacht voorbij zonder vreselijke nachtmerries. Ook kampt hij met een posttraumatische stress-stoornis. Als de omgeving dan ook nog eens wordt opgeschrikt door een moord, waarvan Oxen de hoofdverdachte is, staan al zijn zintuigen op scherp.

Oxen komt in het begin even pruttelend op gang, voordat het verhaal op stoom en aan de kook raakt. Niels Oxen is vanaf het begin een personage die gelijk overtuigd en vertoont soms gelijkenissen met John Rambo en Jack Bauer. En ontpopt zich al snel, nadat de verhaallijnen en diverse andere personages geïntroduceerd zijn, tot een heerlijke en prachtig geschreven thriller vol actie, spanning en spionage. Samen met zijn hond Mr. White (waar kennen we die naam ook alweer van? -> Breaking Bad) denkt Oxen voorlopig ongestoord van zijn rust te kunnen genieten in de bossen, maar hieraan komt al snel een einde.

Dat er aan de vele talentvolle auteurs die Scandinavië rijk is, maar geen einde lijkt te komen, moge duidelijk zijn.
Oxen de hondenmoorden is de start van een denk ik hele sterke trilogie, die je aan het einde van het eerste deel nog wel met hier en daar wat vraagjes achter laat. Geheimen die Niels Oxen op dit moment blijkbaar nog niet vrij wilde geven. Maar je hierdoor dan ook smachtend uit doet kijken naar het tweede deel (De schaduwmannen), die in april 2016 zal verschijnen.

★★★★

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s