2015, mijn jaar in boeken.

Thrillerjaar.2015

2015 ligt bijna achter ons.
Er kwamen weer vele mooie boeken uit, de ene nog spannender dan de andere.
Ik las zo’n 60 boeken dit jaar. Degene die er met kop en schouders bovenuit steekt en het boek waar je dit jaar niet omheen kon is Iene Miene Mutte. Het thrillerdebuut van M.J. Arlidge, de auteur die al ruim vijftien jaar voor verschillende Britse crimeseries schrijft. Eigenlijk elke thriller-liefhebber is enthousiast over dit geweldige debuut en men kijkt dan ook reikhalzend uit naar het vervolg, Piep Zei De Muis, dat zéér binnenkort verschijnt. De auteur heeft sinds het verschijnen van Iene Miene Mutte niet stil gezeten, want in Engeland verschijnt volgende jaar al zijn 5e boek.

Uiteraard lieten de Scandinaviërs ook weer veelvuldig van zich horen met een aantal steengoede thrillers. Zo las ik het inmiddels vierde deel van Thomas Enger zijn Henning Juul serie, Familiewapen en genoot weer met volle teugen. In 2016 zal het laatste deel verschijnen in de serie. Ook konden we weer genieten van een nieuwe Hjorth Rosenfeldt die in hun serie Bergmankronieken met Het Stille Meisje weer een geweldig boek afleverden. Het meest geprezen debuut dit jaar uit Scandinavië was denk ik, Ik Reis Alleen van Samuel Bjørk, hier werd in thrillerland ook veelvuldig over gepraat. En velen kijken dan ook al uit naar De Doodsvogel, het tweede boek dat begin 2016 het daglicht zal zien. Last but not least was er ook nog het tweede boek van Stefan Ahnhem, Negen. Het vervolg (of eigenlijk prequel) op Zonder Gezicht, een óntzettend spannende thriller.

Ook schreven onze Nederlandse en Vlaamse auteurs weer de prachtigste en spannendste boeken. De 2 die mij hierin het meest opvielen, was aan de ene kant de Nederlandse Marlen Beek-Visser, die met Stem! een niet alledaagse thriller afleverde en de populaire talentenjachten eens van een andere kant belicht. Wat mij betreft krijgt Marlen de prijs voor beste NL nieuwkomer in 2015 in thrillerland. Een ander die ook een prijs verdient is de Vlaamse Anne-Lauren Van Neer. Zij krijgt van mij de originaliteitsprijs, met haar Justine, schreef zij een ontzettend origineel verhaal dat je met een grote glimlach en ontzettend veel plezier zult lezen. Het meest spannende Nederlandse boek vond ik toch wel Het Meisje Op De Weg van Michael Berg, éénmaal begonnen is het boek niet meer weg te leggen en wil je niet meer stoppen.

Dan las ik dit jaar ook nog iets van Spaanse makelij. Mikel Santiago verraste mij enorm met zijn geweldige en mysterieuze De Laatste Nacht Op Tremore Beach. Voor wie deze topper nog niet las, zeker doen!
Het was weer een heerlijk boekenjaar, waarin we met zijn allen vele spannende bladzijden verslonden hebben. En in 2016 gaan we hier uiteraard weer heerlijk mee verder. De afgebeelde boeken zijn de 17 boeken die mij de meeste spanning, huivering, kippenvel, plezier en op het puntje van je stoel-gevoel bezorgden in 2015.

Iedereen een fijne jaarwisseling en alvast een heel goed, gezond en spannend 2016!

Anne-Jan

2 gedachtes over “2015, mijn jaar in boeken.

  1. Beste Anne-jan en Kat,ik kom jullie een Gelukkig Nieuwjaar wensen en bedankt voor de vele tips van toffe boeken,en wauw 60 boeken gelezen,
    Nog vele groetjes Ivonne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s