Interview M.J. Arlidge

Een enorm getalenteerd persoon, met al zo’n 20 jaar schrijfervaring op zijn naam. Dit deed hij voor de wereld van TV, waarvoor hij al vele scripts schreef.
Zo ongeveer twee en een half jaar terug, besloot hij de overstap te maken naar boeken. Een schot in de roos, want de man zijn boeken zijn sindsdien overal ter wereld veel gelezen.

Ook in Nederland verzamelde hij in korte tijd een grote schare fans. Zijn debuut Iene Miene Mutte (Eeny Meeny), dat hier vorig jaar verscheen, kreeg veelal lovende kritieken en was afgelopen jaar, zeker voor thrillerfans, een niet te missen boek. Zelf zei ik er na het lezen het volgende over : “Wat een boek, een boek dat tijdens het lezen je hartslag doet versnellen en zelfs na het lezen loop je nog over van adrenaline.” Iedereen zit dan natuurlijk ook met smart te wachten op het vervolg, Piep zei de muis (Pop goes the weasel), dat a.s. maandag (11-01) verschijnt.

Ik heb het natuurlijk over M.J. Arlidge, aan mij de grote eer de man te mogen interviewen, vanaf het moment dat ik dit hoorde was ik gelijk enthousiast en had gister een ontzettend leuk gesprek met hem en legde hem een aantal vragen voor. MJ.Arlidge

* Was het niet moeilijk, nadat je Iene Miene Mutte geschreven had, je tweede boek te schrijven? Dit was je debuut, maar één groot adrenaline shot, dus was je eerst niet bang dat mensen te hoge verwachtingen zouden hebben voor je tweede boek?
Uiteraard, het is je eerste eigen boek, en het krijgt vele goede recensies. Dan is het best spannend wat men van de opvolger vindt, maar ook daarop zijn de reacties erg positief.

Iene.miene

* Het schrijven lijkt je erg gemakkelijk af te gaan, dit jaar verschijnt al je vijfde boek. En dat in zo’n twee en een half jaar. Is dit vanwege je ervaring met het schrijven van scripts, of iets dat je altijd al in je had, sinds je geboren werd?
Zo’n 20 jaar ervaring in het schrijven van scripts voor tv, heeft zeker zijn voordelen. Ik ben iemand die alles plant, elk hoofdstuk.
Dit is alleen veel intenser, ter vergelijking : een tv script bestaat maar uit zo’n 50/60 pagina’s. Wanneer ik mijn boeken schrijf, dan ben ik gedurende dat proces, gehuld in geheimzinnigheid. Niemand krijgt het te lezen, zelfs mijn vrouw niet. Pas wanneer het helemaal af is en staat als een huis, gaat het naar mijn uitgever.

* Had je als kind altijd al de droom om schrijver te worden? of was het iets totaal anders.
Van jongs af aan zat er toch altijd al iets met schrijven in, de tv wereld is vol actie, vooral wanneer je je bevindt op de set, maar het schrijven van een boek is veel fascinerender.
In deze moderne tijd van social media, sta je ook veel directer in contact met je lezers. Eigenlijk had ik nooit iets met social media, tot mijn uitgever zei : Je moet op twitter en facebook! Sindsdien ben ik om en geniet van de interactie met mijn lezers. Je merkt al snel wat men van je boeken vindt, zelfs als iemand nog maar een paar bladzijden gelezen heeft of halverwege is en je zijn ervaringen laat weten, geweldig!

* Tijdens het eerste gesprek met je uitgever, had je al plannen voor maar liefst 7 boeken in de Helen Grace serie. Heb je haar hele verhaal al in je gedachten, en wordt het een serie van zeven of meer?
Klopt , dit is iets van mijn tv achtergrond, hier werkt men gelijk met grote series/meerdere afleveringen. Vandaar dat ik destijds al een contract afsloot voor 7 boeken en inmiddels heb ik ook al getekend voor boek nummer 8, en wie weet hoeveel er nog volgen. Er staan ons nog een hoop ontwikkelingen te wachten in het leven van Helen Grace. (Lacht) En om het even over boek 5 te hebben, die ik pas geleden heb afgerond, daar staat jullie een cliffhanger/plot wending te wachten, die niemand aan ziet komen!

* In Iene Miene Mutte, maakt Helen jacht op een seriemoordenaar en in Piep zei de muis is er ook een seriemoordenaar actief. Wat fascineert jou hierin?
Dit heb ik altijd al een fascinerend iets gevonden. Ook door boeken als ‘The silence of the lambs’ en ‘The talented Mr.Ripley’

* Helen Grace is iemand die erg op zichzelf is, lijkt ze op jou en heeft er iemand als model gestaan voor dit sterke karakter?
Voor het karakter Helen Grace heeft niet echt iemand model gestaan. Ten tijde dat ik het idee voor dit karakter kreeg las ik veel van Stieg Larsson en het bijzondere karakter Lisbeth Salander. Zelf lijk ik totaal niet op Helen, want ik ben een erg sociaal en spontaan persoon.

* In veel boeken zien we meestal mannen als de inspecteur van politie of de moordenaar. In jouw boeken zijn dit vaak vrouwen, heb je dit met een speciale reden gedaan?
Vrouwen zijn spannend, van mannen weet je in 95% wat ze denken. Ook haalde ik deels mijn inspiratie uit series als ‘The Bridge en The Killing’, waar ook een aantal sterke vrouwen een grote rol hebben.

* In je boeken gebeuren soms de meest gruwelijke dingen, hebben de mensen in je omgeving sindsdien een andere kijk op je gekregen?
Sommige mensen kijken sindsdien wel anders tegen me aan ja, maar degene die zich nog het meest afvraagt hoe ik al deze gruwelijke verhalen bedenk en waar ik het vandaan haal is mijn moeder.

* Welk idee is er eerst, de titel van het boek of het verhaal. De meeste van je boeken hebben een titel die we kennen uit kinderrijmpjes/versjes.
Eerst het verhaal en daarna volgt de uitdaging hier een passend kinderrijmpje/versje bij te zoeken. Het grappige hierin is, dat in men hier in eigenlijk elk land ter wereld bekend mee is.
En Iene miene mutte werd dan ook in vrijwel elk land letterlijk vertaald, het enige land dat hiervan afweek was Roemenië.

* Omdat je zelf thrillers schrijft, zijn het ook de boeken die je zelf graag leest en wie is je favoriete schrijver?
Wanneer ik lees, hebben spannende boeken inderdaad mijn voorkeur. Schrijvers die ik graag lees zijn Patricia Highsmith, Thomas Harris, Stieg Larsson en Harlan Coben. Maar ook, niet te vergeten, het werk van James Patterson die als grote overeenkomst met mij heeft, het schrijven van korte hoofdstukken. Hiervan is volgens mij de grote kracht , dat je de lezer nieuwsgierig maakt en men alleen maar snel verder en meer wilt.

* Om terug te komen op James Patterson, ik heb inderdaad gehoord dat je groot fan van hem en zijn karakter Alex Cross bent. Hoe sta je tegenover het idee dat jij en Patterson samen een boek schrijven waarin Helen Grace en Alex Cross samen de hoofdrol spelen?
Hier zal ik zeker geen nee tegen zeggen, perfect, dus als je dat voor mij kan regelen? Ik denk dat Helen Grace ervoor naar Amerika af zou moeten reizen, ergens in de buurt van New Orleans.

* Hoe doe je de research voor je boeken, gebruik je hier het internet voor of schakel je hiervoor mensen in die er veel van afweten of ga je op locatie?
Dat verschilt, internet is een erg goed hulpmiddel. Bij Iene Miene Mutte deed ik o.a. mijn ideeën op bij ‘Big Brother’ (Wie moet er blijven, wie gaat.) Voor Piep zei de muis bezocht ik het red light district van South Hampton, (het zou zich ook zomaar afgespeeld kunnen hebben in Amsterdam) en gezien het feit dat prostituees vaak het ‘slachtoffer’ zijn, ontpopte zich dit wederom spannende verhaal. Voor ‘The doll’s house’ kwam het idee tijdens een vakantie, over iemand die van het één op het andere moment wakker wordt op een vreemde plek en geen idee heeft hoe ze daar terecht gekomen is. Het vierde boek ‘Liar liar’ staat in het teken van brandstichting.

* Omdat je werkzaam bent in de boeken én tv wereld, vraagt men zich natuurlijk al snel af, komt er een tv-serie of film met Helen Grace in de hoofdrol?
Er zijn al onderhandelingen gaande met de BBC over een 4 delige, 4 uur durende miniserie van Iene Miene Mutte die waarschijnlijk in 2017 het licht zal zien.
Wellicht is er daarna interesse vanuit Hollywood om er een film van te maken? Er is al eens contact geweest met de filmmaatschappij van Matt Damon en Ben Affleck, dus dat is zeker een mogelijkheid.
Wie zou jij op het oog hebben voor de rol van Helen Grace? waarop Arlidge de vraag stelde : Als jij Helen Grace voor je ziet, heeft ze dan donker of blond haar? Waarop ik zei: Donker.  Zelf zou ik Charlotte Gainsbourg heel geschikt vinden voor de rol van Helen Grace, in ieder geval niet iemand die je al in elke film of tv-serie voorbij ziet komen. Dus wat dat betreft kwam ons beeld van Helen perfect overeen. 🙂

Charlotte.Gainsbourg

* Ben je nog steeds werkzaam voor TV? Ja, ik ben nog steeds druk bezig voor de BBC aan de serie ‘Silent Witness.’

* Hoe zou je een normale dag in Matt Arlidge zijn leven beschrijven?
Niet heel erg spannend, ik begin zo vroeg mogelijk met schrijven. Je kunt het zeg maar vergelijken met een 9-17h baan, mijn deadline is om 3000 tot 4000 woorden per dag te schrijven,
en dit doe ik dan meestal met mijn headphone op, onder het genot van enge en spookachtige muziek in religieuze stijl.

* Denk jij dat er leven na de dood is? Nee, dit is het!

* Kunnen we je spoedig in Nederland verwelkomen? Daar kijk ik zeker naar uit! (in afwachting van uitnodiging uitgever) 😉 Tot op heden ben ik nog niet in Nederland geweest, landen die ik wel bezocht zijn o.a. Noorwegen, Italie en Frankrijk. Misschien dat er volgend jaar een reisje België in zit, dus dat zou dan mooi met Nederland te combineren zijn.

Tenslotte legde ik hem nog een vijftal keuzes voor :
* Queen of The Beatles : The Beatles
* Regen of zonneschijn : Zon (hoewel hij ook geen hekel heeft aan regen)
* Pizza of Engels ontbijt : Pizza
* TV of boek : Boek (momenteel)
* Matt Arlidge of Helen Grace : Helen Grace (vanzelfsprekend)
Hierna kwam de vraag of ik na deze antwoorden nu zijn hele persoonlijkheid kende 🙂 

Ik wil hierbij Matt Arlidge enorm bedanken voor dit geweldige, gezellige en boeiende interview, ik heb genoten! Ook Uitgeverij Boekerij die mij deze mogelijkheid geboden heeft.
Ik hoop dat jullie net zo genoten hebben met het lezen ervan.

Piep.zei.de.muis

Volgende week kunnen jullie allemaal heerlijk gaan genieten van het tweede deel in de serie : PIEP ZEI DE MUIS, een boek dat ook weer gruwelijk spannend is en met recht een thriller. Vlak voordat ik gister het interview had, kreeg ik zelfs nog een hele vette primeur van de uitgever : De derde Helen Grace thriller zal eind mei verschijnen en zal ‘PLUK EEN ROOS’ gaan heten.

Last, but not least heeft Matt Arlidge zelf ook nog een boodschap voor jullie :

 

Anne-Jan

3 gedachtes over “Interview M.J. Arlidge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s