De Doodsvogel – Samuel Bjørk

doodsvogel

Vorig jaar was daar “ineens” Ik reis alleen van Samuel Bjork. Een droomdebuut en thriller die in korte tijd uitgroeide tot een zeer veel gelezen boek bij thrillerliefhebbers. De reacties waren voornamelijk positief en zelf vond ik het boek ook geweldig. Ik was dan ook erg blij toen het nieuws kwam dat het 2e boek eraan ging komen. Nu, één jaar later is het vervolg er, die de titel ‘De doodsvogel’ heeft gekregen.

Uiteraard zijn Holger Munch en Mia Krüger weer van de partij en mogen zij zich weer storten op een zenuwslopende moordzaak. Een tienermeisje is vermoord en het lijkt onderdeel te zijn van een ritueel. Wie of wat zit hier achter, een duivelse sekte? Stukje bij beetje lukt het de puzzel op te lossen, maar de tijd tikt door en kan men de moordenaar te pakken krijgen voordat hij opnieuw toeslaat?

Onlangs had ik het er nog met iemand over, er zijn van die auteurs, die schrijven een debuut dat zo ijzersterk is, dat het lastig is dit nog te overtreffen. Lukt Bjork dit wel? Die vraag kan ik al snel beantwoorden met een volmondig Ja!

Wat deze auteur doet is een unicum, de man schrijft werkelijk de sterren van de hemel. Met een verhaal en karakters die je diep onder de huid kruipen. Dit is pas zijn 2e boek? Het is bijna niet te geloven.
Bjork schrijft zo ontzettend goed, dat je het ene moment denkt dat je een roman leest, het volgende moment een sprookje en weer een ander moment een kinderboek, uiteraard voert in al deze gevallen de thriller de ondertoon en is het allemaal niet zo onschuldig als het in eerste instantie lijkt.

Bjork creëert een wereld, die je alles om je heen doet vergeten en onvergetelijke karakters die bijna echt tot leven komen alsof ze bij je in de huiskamer zitten. (de man met de fietshelm bijvoorbeeld, om er maar één te noemen)

Het is heerlijk om weer verder in Holger en Mia hun levens te duiken, en te zien hoe Mia nog steeds worstelt met het verlies van haar familie (en dan met name haar zusje). Maar ondanks haar worstelingen met het leven, een ongelooflijk sterke rechercheur is. Ook Holger, die af en toe zijn ex vrouw nog steeds mist, een goed familieman wil zijn en daarnaast de leiding heeft over zijn hele team.

Ook in De doodsvogel komen weer vele actuele dingen aan de orde en dit is dan ook weer een superspannende topthriller geworden. Die als je dacht dat het niet nóg beter kon, laat zien dat dit wel degelijk mogelijk is en je je afvraagt wat dit wel niet met het volgende boek moet gaan worden. (Waar hij, als ik het goed begrepen heb al druk aan bezig is. Gelukkig maar, want de auteur laat ons achter met een behoorlijke cliffhanger).
Overigens is dit boek ook goed los te lezen, zo nu en dan grijpt de auteur nog kort even terug op ik reis alleen, maar uiteraard wil je die, net als deze, niet missen!

Na dit 2e boek, behoort Samuel Bjork voor mij nú al tot één van de beste auteurs uit Scandinavië en ik hoop dan ook nog veel van hem te mogen lezen!

★★★★★

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s