Ontmoeting en interview M.J. Arlidge Amsterdam, 9 juni 2016

Na het Skype interview van afgelopen januari, rondom de verschijning van zijn tweede boek Piep zei de muis, had ik nu de kans om de man in het echt te ontmoeten. Ditmaal net na de verschijning van zijn net verschenen derde thriller, Pluk een roos. Ik reisde af naar Amsterdam, waar ik samen met Denise en Krista dé thrillersensatie van dit moment mocht interviewen, M.J. Arlidge. Iets waar we alle drie al een paar weken naar uitkeken.

Arlidge.1

Het was een prachtige dag met heerlijk weer, om 14 uur zou het interview plaatsvinden in het Ambassade Hotel. We waren ruim op tijd aanwezig en namen even plaats in de lobby van het hotel, waar we even later Matt al tegen kwamen en hem de hand schudden. Er was gelijk herkenning nadat we elkaar in de virtuele wereld al eens gezien en gesproken hadden. En even later ontstond er gelijk een ontzettend leuk, open, geanimeerd en interessant gesprek.

Dat de man geen moment stil zit en zijn creatieve brein vertaald op papier (voor zowel boek als tv) moge duidelijk zijn. Nadat in 2014 zijn debuut Iene miene mutte verscheen, zal in Engeland komende september al zijn zesde boek (Hide and seek) verschijnen, dat inmiddels af is. Zijn boeken zijn in korte tijd zo gewild en veel gelezen en worden nu al in bijna 30 landen uitgegeven. Iets waar je als schrijver van tevoren nooit over durft te dromen. Japan is nog één van de landen op zijn verlanglijstje, waar hij graag uitgegeven zou worden. In Engeland zijn er nog dagelijks mensen die zijn debuut Eeny Meeny ontdekken en deze gaat dan ook nog steeds, 2 jaar later, als warme broodjes over de toonbank. Iets waar Matt zelf nogal verbaasd over is, toen hij erover sprak met zijn uitgever zei hij dan ook : Komt hier ooit een eind aan? Waarop zijn uitgever zei, ik hoop nooit! Matt had om zijn boeken nóg meer te promoten het idee om misschien met Kawasaki in zee te gaan, het type motor waar hoofdpersoon Helen Grace op rijdt.  😉 Maar voorlopig promoot hij zijn boeken via zijn super coole telefooncover.

Arlidge.2
Wat betreft Helen en een ander belangrijk karakter Charlie, die inmiddels als zijn familie voelen, heeft hij ons nog genoeg te vertellen. Als het aan Matt ligt, zullen er zeker 20 boeken in de serie verschijnen. (momenteel heeft hij al een contract voor elf boeken) Hoofdpersoon Helen en andere personages zijn daar interessant genoeg voor en met de nodige plotwendingen blijft het spannend. Zijn zesde boek is klaar en binnenkort start hij al met nummer zeven. De verhaallijn zit al in zijn hoofd: het boek zal 24 uur in beslag nemen en gaat over “spree killing” (Een spree killer is een persoon die kort achter elkaar meerdere moorden pleegt door lukraak op willekeurige mensen te schieten.) Hij probeert in ieder boek iets speciaals en anders te doen zodat de boeken blijven boeien.

Zijn boeken worden vooral door vrouwen gelezen. Volgens Matt hebben vrouwen meer behoefte om te ontsnappen in een andere wereld. (en zegt hij met een lach, dat mannen soms lijken op honden en simpel zijn) Mannen lezen meer non-fictie en bijvoorbeeld historische boeken. Een ander genre, bijvoorbeeld young adult staat zeker nog op zijn lijstje, maar voorlopig zal het hier nog niet van komen. Ook wordt hij steeds meer gevraagd boeken te lezen voor een quote, maar als je zoveel gevraagd wordt, dan voelt dat meer als huiswerk en verplicht lezen. Vaak vragen vrienden en bekenden hem of ze in zijn boek mogen verschijnen en dat doet hij dan zo nu en dan ook. Hij doet dat wel subtiel zonder dat het al te veel opvalt.
De kracht van zijn boeken zit volgens hem in de korte hoofdstukken en ook omdat hij zelf ook niet van die paginalange hoofdstukken houdt. Vaak wil je nog even een stukje lezen en dan is een te lang hoofdstuk teveel. Veel (jonge) mensen waarderen dit ook omdat die vaak snel afgeleid zijn, en in deze tijd waarin alles steeds sneller gaat en moet.

Ook spraken we uiteraard over het pas verschenen Pluk een roos, de slachtoffers in deze derde thriller hebben allen een bijzondere tattoo. Wij moesten daarbij gelijk denken aan het blauwe vogeltje van twitter, ook omdat social media een rol speelt in het boek, maar dit was niet zijn eerste idee hierachter, zijn bedoeling hier achter was Vrijheid. Op de vraag of hij zelf misschien een vrijheidsvogeltje als tattoo had, zei hij nee, daar ben ik te saai voor.  🙂 Het idee voor pluk een roos, kwam tijdens een vakantie. De kinderen, allemaal in één kamer zoals Ruby. En zijn dochter, die hij al slapend weer in haar eigen bedje legde waardoor ze ‘s ochtends even niet wist waar ze was.

Aan de tv serie van Iene miene mutte wordt nog steeds gewerkt. Toen we hem vroegen of hij zelf het script zal schrijven, antwoordde hij nee. Dit laat hij aan iemand anders over, omdat hij vooruit wil met Helen haar verhaal en niet weer terug wil naar het begin. Waarschijnlijk zal de grote start in de herfst zijn, zodat het in 2017 klaar is voor de televisie. Verder is hij naast zijn Helen Grace serie met nog meer TV scripts bezig, dit voor de Engelse en Franse TV. Voor de Engelse TV schrijft hij aan Innocent, (opnames beginnen in augustus). Het zal gaan over een man die 8 jaar in de gevangenis heeft gezeten voor de moord op zijn vrouw. Hij blijkt dit niet gedaan te hebben en de serie gaat over de gevolgen die dit op iedereen heeft. Zijn kinderen die inmiddels tieners zijn en helemaal van hem vervreemd zijn, zijn schoonzus die de kinderen heeft opgevoed en ze niet meer terug wil geven. En de echte moordenaar die nog vrij rondloopt. Het zullen 4 afleveringen worden en hij heeft er twee geschreven en zijn zakenpartner de andere twee. Voor de Franse TV heeft hij een serie van 8 afleveringen geschreven. Een vrouw wordt bij een notaris ontboden waar blijkt dat ze miljoenen euro’s zal erven. Er is echter één maar: ze moet er iemand voor vermoorden. Een slecht iemand, maar toch. Later blijkt dat andere personen dezelfde opdracht hebben gekregen en dat ze elkaar moeten vermoorden.

Ook heeft hij drie prequels geschreven over de jonge jaren van Helen (15/16 jaar), toen ze nog Jodie heette. Deze zijn exclusief verkrijgbaar bij Sainsbury’s, een groot Engels warenhuis, en zullen in een speciale editie van zijn boek(en) verschijnen. Op onze vraag of dit exclusief voor Engeland is, antwoordde hij gelukkig dat het later ook verkrijgbaar zal zijn in e-book formaat.
Of we Helen in de toekomst ook nog op andere locaties (buiten Southampton) tegen zullen komen, zoals bijvoorbeeld hier in Amsterdam, daar staat hij zeker voor open. De 2 dagen dat hij hier was, stond vooral in het teken van interviews. Met op woensdagavond een uitstapje naar Utrecht waar een groot diner was met allerlei mensen uit het boekenvak. Men was hier ook zó enthousiast over zijn boeken, dat de uitgever de volgende ochtend definitief de knoop doorhakte en de vertaling voor boek 4 en 5 aankocht. Boek 4 zal als het goed is in november gaan verschijnen en de voorlopige werktitel is Slaap kindje slaap. Na zijn bezoek aan ons land, ging hij nog even op doorreis naar Portugal, waar een boekenbeurs plaats vindt in de buitenlucht.
Zowel Denise, Krista als ondergetekende, hebben enorm genoten van het gesprek dat wij met Matt hadden. Het is een man vol inspiratie en praat 1000 woorden in 1 minuut. Een enorm gezellig, spontaan en enthousiast persoon en daarnaast schrijft hij ook nog eens de sterren van de hemel. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, en als ik ergens enthousiast over ben, dan schreeuw ik dat van de daken. Helen Grace, M.J. Arldige én zijn boeken zullen de geschiedenis ingaan als legendes. Ondertussen heb ik niet het geduld nog t/m november te wachten, dus één dezer dagen zal in het teken staan van boek 4 (Liar liar) en 5 (Little boy blue). Als ik Matt mag geloven dan zal vooral deze laatste “Blow my mind”.

Bij deze wil ik mijn dank uitspreken aan Matt, Uitgeverij Boekerij en Denise en Krista, voor deze wederom fantastische ervaring, iets dat me nog lang bij zal blijven. Toen hij 2 van zijn boeken signeerde ontstond overigens het idee om misschien ooit samen een boek te schrijven. (AJ & MJ)  🙂

Arlidge.3

Anne-Jan

Een gedachte over “Ontmoeting en interview M.J. Arlidge Amsterdam, 9 juni 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s