Later als ik dood ben – Ilse Ruijters

img_0086

Het is 2014, eerder nog nooit van de naam gehoord, en ineens is daar Ilse Ruijters en haar boek De onderkant van sneeuw.
Ze zet hiermee een geweldig goed droomdebuut neer en vestigt daarmee gelijk haar naam in de thrillerwereld.
Daarna komt het leven van deze vrouw in een stroomversnelling, ze ontvangt veel lof over het boek, wint er zelfs een debuutprijs mee en wordt ook nog even Flevolandse zakenvrouw van het jaar.
De fans schreeuwen om een 2e boek, dat nu zo’n 2 jaar later het licht ziet met de bijzonder pakkende titel Later als ik dood ben.
Sinds het lezen van De onderkant van sneeuw kon ik niet wachten meer van Ilse te lezen en sinds de aankondiging van boek 2, telde ik de dagen af dat het zou verschijnen.

Elin, een sterke vrouw, ze denkt haar leven goed voor elkaar te hebben. Totdat ze er op een dag achter komt dat haar leven misschien wel één grote leugen is. Wat hebben haar ouders al die tijd voor haar verzwegen en hoe ver zal ze moeten gaan om de waarheid boven tafel te krijgen? Ze gooit haar oude vertrouwde leven op zijn kop, gaat werken in een tbs-kliniek en probeert ondertussen in een wereld van leugens, bedrog en gevaar het antwoord te vinden op haar vragen.

Ja! Daar was hij dan! Ongeveer twee weken voor de officiële verschijning kon ik beginnen met lezen in de nieuwe Ruijters. Wat had ik hier lang naar uitgekeken!
Een auteur die een debuut had geschreven waar je U tegen zegt en daarmee de lat ontzettend hoog had gelegd voor haar tweede boek. Weet zij ook met haar tweede boek weer net zo te verrassen als met haar eerste?

Ruijters haar schrijfstijl is gewoon subliem, ze legt haar hele hart en al haar gevoel in het verhaal, schrijft beeldend en levensecht en weet je te raken. Een pakkende, ietwat mysterieuze, maar enorm sterke en spannende opening.
Hierna beginnen we op dag 1, maken hier en daar een sprongetje in de tijd, tussen diverse jaargetijden en in een tijdsbestek van ongeveer 190 dagen probeert Elin het grote geheim, dat haar leven is, te ontrafelen.

Ilse bouwt het verhaal langzaam op, en er ligt constant een onderhuidse spanning op de loer. Elin, wordt neergezet als een sterke persoonlijkheid, al ben ik het niet altijd eens met de keuzes die ze maakt, maar da’s net als in het echte leven en later in het verhaal kon ik hier wel meer begrip voor hebben.

Het laatste deel van het boek vallen alle puzzelstukjes stukje bij beetje op zijn plek en slaat alle onderhuidse spanning om in een nagelbijtende climax, die je kippenvel bezorgt. Ruijters bewijst met dit boek dat zij geen eendagsvlinder is en ik kan alleen maar wensen dat we nog veel boeken van haar mogen lezen. Wat mij betreft één of twee per jaar.

Later als ik dood ben is opnieuw een hele dikke aanrader van een groot talent!

4 hele dikke ★★★★

3 gedachtes over “Later als ik dood ben – Ilse Ruijters

  1. Pingback: Winactie Later als ik dood ben – Ilse Ruijters | Thrillerlovers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s