Justine – Anne-Laure Van Neer

Justine
De uit België afkomstige Anne-Laure Van Neer, zei 5 jaar geleden haar baan op. Ze besloot om zich full-time op schrijven te gaan richten.
Met Justine maken we kennis met haar debuut.

De 75 jarige Justine de Jager meldt zich op een dag op het politiebureau, ze heeft iets te bekennen, een moord. Inspecteur Verbeke krijgt de taak Justine te verhoren.
Kan hij het oude vrouwtje geloven? Is haar hele verhaal één groot verzinsel omdat ze er alles aan wil doen dat ze niet in een verzorgingstehuis weggestopt wordt?
Of is deze vrouw wellicht dementerende en weet ze zelf niet meer wat wel en niet waar is.

Het boek start met een proloog die gelijk 2 dingen opwekt, nieuwsgierigheid en een glimlach op je gezicht. Nieuwsgierigheid naar het zeer uitgebreide verhaal dat deze oude dame aan de inspecteur heeft te vertellen. Een verhaal geschreven met een flinke dosis humor. Het blijkt dat deze vrouw op leeftijd niet achter de geraniums zit, maar ons een verhaal heeft te vertellen, dat zo nu en dan zo absurd en hilarisch is, dat je denkt dat het oude mens gek geworden is. Maar ook een verhaal dat boeit, waar veel vaart in zit en de nodige serieuze dingen aan de kaak stelt. Zo ontzettend goed geschreven, dat je zoiets hebt van, een debuut? No way!
Wat ik ook ontzettend goed vind, is dat je gewoon geen idee hebt, welke kant het verhaal op gaat, je blijft tot op het allerlaatste moment gissen hoe het nu eigenlijk zit. Kan dit oude lieve omaatje in staat zijn tot zoiets als moord? Of zuigt ze het allemaal maar uit haar duim, maar daarvoor is het té gedetailleerd en nauwkeurig beschreven. Of willen Verbeke zijn collega’s hem een hak zetten en hebben ze dit allemaal maar in scene gezet?
Het boek speelt zich voornamelijk af op 2 locaties, in de verhoorkamer van het politiebureau en het appartementencomplex waar Justine woonachtig is, of ze ze daar allemaal op een rijtje hebben mag je je ook afvragen. Het jongetje Hugo en zijn zandmannetjes, Justine haar zoon en schoondochter, haar vriendin Amsah, Bart en Kathleen, allemaal zeer bijzondere types en levensecht beschreven. Ook inspecteur Verbeke die het nog steeds niet kan verkroppen dat zijn vrouw hem buiten heeft gezet zorgt voor de nodige humor en bizarre situaties.
Misschien dat het boek niet helemaal te plaatsen valt in de categorie thriller, maar het bevat zo nu en dan zeker de nodige spannende momenten met zelfs hier en daar een snufje gruwel.

Onlangs werd bekend dat Anne-Laure genomineerd is voor De Hercule Poirotprijs (een jaarlijkse literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman). Wat mij betreft heeft ze deze na het geweldige Justine dik verdient, mocht ze hier niet in de prijzen vallen, dan krijgt ze van mij de originaliteitsprijs. Justine is geen dertien in een dozijn boek, maar een boek dat zoveel nieuwsgierigheid, humor, hilariteit en leesplezier opwekt dat je het het liefst in één ruk uitleest, maar dit aan de andere kant ook weer niet wilt omdat je géén afscheid wilt nemen van dit geweldige boek!

Ik kan dan ook niet anders dan het waarderen met de volledige 5 sterren! Lees dat boek!
★★★★★

 

Een gedachte over “Justine – Anne-Laure Van Neer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s